Imunoterapia oncologică reprezintă o linie de tratament pentru cancer, aplicată cu scopul de stimula acțiunea sistemului imunitar împotriva celulelor canceroase. Spre deosebire de terapiile tradiționale, imunoterapia poate ajuta organismul să își dezvolte propria linie de apărare în fața progresiei unei anumite boli oncologice.
Află cele mai importante informații despre imunoterapie, ca parte a unei scheme complexe de tratament împotriva cancerului, pe care medicul oncolog o poate recomanda în funcție de factori variați precum: evaluările medicale, tipul și stadiul bolii, vârsta și starea de sănătate a pacientului, răspunsul organismului la alte tipuri de terapie etc.
Imunoterapia oncologică reprezintă o modalitate nouă de tratament utilizată cu succes pentru tratarea diferitelor forme de cancer. Imunoterapia are la bază implicarea sistemului imunitar cu scopul de a identifica și distruge strict celulele tumorale maligne, fără a afecta celulele și structurile sănătoase ale organismului. Imunoterapia face parte din categoria tratamentelor biologice deoarece substanțele utilizate în cadrul imunoterapiei au ca proveniență organismele vii.
În oncologie, tratamentul utilizat este extrem de important deoarece o schemă terapeutică aleasă corect poate crește considerabil șansele de supraviețuire și de vindecare ale pacientului. De cele mai multe ori, decizia terapeutică pentru o patologie oncologică este stabilită în cadrul unei echipe multidisciplinare, tocmai pentru a putea ține cont de toate nevoile pacientului oncologic. Imunoterapia se poate utiliza ca monoterapie sau ca parte a unui tratament multiplu, alături de intervenția chirurgicală, radioterapia sau chimioterapia.
Specialiștii în oncologie medicală pot include imunoterapia în schema de tratament pentru cancer recomandată unui pacient, pentru că oferă acces la instrumente și tehnici de lucru ce permit activarea celulelor imune ale organismului, precum limfocitele T, responsabile pentru distrugerea celulelor anormale.
Progresia cancerului se bazează pe mecanisme ce pot neutraliza răspunsul imunitar al organismului. Imunoterapia le poate inhiba dinamica, permițând sistemului imunitar să funcționeze eficient. În unele cazuri, celulele imune ale pacientului pot fi modificate în laborator și reintroduse în organism, pentru a fi eficiente împotriva celulelor canceroase.
În funcție de aprecierile medicului specialist, specificul imunoterapiei recomandate poate varia de la un caz la altu. Principalele forme de abordare imunoterapeutică sunt:
Imunoterapia oncologică reprezintă o adevărată inovație în lupta împotriva cancerului, având o eficacitate dovedită în combaterea anumitor tipuri de cancer, precum:
Unul dintre cele mai mari avantaje ale imunoterapiei este că, în general, are efecte secundare mai puțin severe decât chimioterapia sau radioterapia. Astfel, pacienții pot avea o calitate a vieții mai bună pe parcursul tratamentului. Imunoterapia poate fi o soluție de tratament recomandată pe termen lung, prin evitarea unor simptome precum:
Acest lucru este posibil deoarece imunoterapia se bazează pe utilizarea propriului sistem imunitar al pacientului pentru a lupta împotriva cancerului, fără a mai fi necesară utilizarea substanțe toxice sau radiații de înaltă energie pentru a distruge celulele canceroase.
Imunoterapia se recomandă în general pacienților care nu răspund la alte tratamente oncologice. Un alt beneficiu important al imunoterapiei este că poate determina sistemul imunitar să recunoască și să atace celulele canceroase, factor extrem de important în prevenirea recurenței bolii.
Imunoterapia este utilizată cu succes în oncologice pentru a trata diferite forme de cancer. Afecțiunile maligne prezintă o incidență în creștere atât la nivel național cât și la nivel internațional iar decesul produs prin cancer ocupă un loc fruntaș alături de decesul produs de bolile cardiovasculare. Din aceste considerente, un diagnostic rapid și un tratament adecvat pot crește considerabil șansa de supraviețuire și pot reduce semnificativ rata mortalității.
Imunoterapia poate fi utilizată cu succes, în monoterapie sau terapie combinată, pentru tratarea:
Imunoterapia este un tratament revoluționar care aduce speranță în cazul unor pacienți cu afecțiuni oncologice grave, rezistente la chimioterapie sau radioterapie. Cu alte cuvinte, șansele la supraviețuire și vindecare cresc considerabil prin intermediul imunoterapiei. Terapia oncologică prezintă multiple avantaje, precum:
Lumea medicală se află într-o continuă dezvoltare și progresie când vine vorba despre imunoterapie. Domeniul este relativ nou, motiv pentru care cercetarea medicală aduce în lumină frecvent noi descoperiri și inovații menite să ajute pacientul în lupta cruntă cu patologia oncologică. În prezent există mai multe clase terapeutice utilizate în imuno-oncologie, precum:
Fiecare tip de imunoterapie are indicații precise și se poate utiliza în anumite forme de cancer. Recomandarea de imunoterapia va fi formulată de medicul oncolog împreună cu echipa multidisciplinară iar tipul de imunoterapie va fi stabilit în funcție de tipul histopatologic al cancerului precum și în funcție de gradul de extensie al procesului tumoral malign.
În practica medicală imunoterapia poate fi administrată sub mai multe forme, precum:
Înainte de inițierea imunoterapiei, pacientul va administra o serie de substanțe specifice care au ca scop stimularea măduvei osoase în a produce suplimentar celule antitumorale. Medicul oncolog recomandă administrarea:
Deși imunoterapia reprezintă o modalitate modernă și inovatoare de tratament care a redat speranța multor pacienți cu afecțiuni oncologice fără răspuns la chimioterapie sau radioterapie, prezintă o serie de riscuri și complicații, precum:
În ciuda acestor avantaje, imunoterapia nu este potrivită pentru toți pacienții diagnosticați cu o anumită formă de cancer. Decizia de a integra acest tip de tratament oncologic în structura unei scheme mult mai complexe implică:
Imunoterapia prezintă și o serie de efecte adverse care trebuie luate în considerare. Deși acestea sunt mai puțin severe, comparativ cu cele pe care le pot genera sesiunile de radioterapie și chimioterapie, pot varia în intensitate de la un caz la altul. Cele mai frecvente efecte secundare ale imunoterapiei:
În ciuda rezultatelor promițătoare pe care le oferă sesiunile de imunoterapie în cazul anumitor forme / stadii de cancer, imunoterapia prezintă și anumite limitări. Nu toate tipurile de cancer răspund la acest tip de tratament, iar eficacitatea sa poate fi redusă la pacienții cu sistem imunitar slăbit sau la cei care se confruntă deja cu metastaze.
În urma evaluării medicale amănunțite, specialistul oncolog poate considera că imunoterapia nu este oportună pentru abordarea unui anumit caz de cancer. De obicei, pacienților diagnosticați cu boli autoimune nu li se recomandă acest tip de tratament, deoarece stimularea sistemului imunitar poate cauza agravarea acelor patologii.
Mai mult decât atât, pacienții care au suferit un transplant de organe pot fi, de asemenea, sfătuiți să evite sesiunile de imunoterapie pentru tratarea cancerului, deoarece ar putea provoca respingerea transplantului. De aceea, este important de reamintit importanța unei evaluări medicale amănunțite.
Așadar, imunoterapia poate fi recomandată pacienților diagnosticați cu anumite forme de cancer în urma unui consult oncologic amănunțit, pentru ca succesul unei astfel de abordări terapeutice să se poată ridica la nivelul estimărilor specialistului. Pentru că prezintă anumite efecte adverse și limitări, discuția detaliată cu medicul este esențială!
Acest articol are un rol pur informativ și nu trebuie să înlocuiască sfatul specialistului în oncologie. Dacă îți dorești să afli mai multe informații despre dinamica sesiunilor de imunoterapie oncologică, impactul efectelor adverse asupra sănătății și principalele contraindicații, programează-te pentru o consultație la Spitalul Memorial Băneasa!
Imunoterapia este contraindicată în următoarele situații:
► Imunoterapia reprezintă o modalitate modernă și inovatoare de tratament utilizată frecvent în cadrul afecțiunilor maligne.
► Principiul de bază al imunoterapiei constă în activarea sistemului imun cu scopul de a lupta și de a distruge celulele tumorale maligne de la nivelul organismului. Indicația de imunoterapie este stabilită în cadrul unei echipe multidisciplinare; aceasta se poate administra ca monoterapie sau ca terapie combinată, în asociere cu chimioterapia, radioterapia sau intervenția chirurgicală.
► Reacțiile adverse care apar ca urmare a administrării imunoterapiei sunt mult mai reduse comparativ cu cele declanșate de chimioterapie ceea ce crește complianța pacientului la această modalitate de tratament.
► Imunoterapia poate fi benefică în afecțiuni oncologice gastrice, pulmonare, ovariene, esofagiene, colorectale, hematologice, vezicale sau cutanate.
Bibliografie:
https://www.cancer.org/cancer/managing-cancer/treatment-types/immunotherapy.html
https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/types/immunotherapy
https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/treatment/immunotherapy/what-is-immunotherapy
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/11582-immunotherapy
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp