Melanomul malign este o afecțiune din sfera oncologică care se caracterizează prin apariția unei formațiuni tumorale la nivelul pielii apărută ca urmare a înmulțirii haotice și necontrolate a melanocitelor. Studiile de specialitate arată faptul că incidența bolii este în creștere în special în rândul populației de culoare albă; mai mult decât atât, melanomul este considerat una din cele mai periculoase cancere de piele deoarece afecțiunea prezintă o evoluție rapidă și agresivă.
Marea majoritate a deceselor produse de cancerele de piele se datorează melanomului malign. Din aceste considerente este foarte importantă diagnosticarea bolii într-un stadiu incipient deoarece în formele avansate, resursele terapeutice sunt limitate iar prognosticul este foarte rezervat. Deși din totalitatea formelor de cancer de piele melanomul reprezintă doar 5%, produce anual un număr foarte mare de decese, motiv pentru care afecțiunea este considerată una din cele mai agresive forme de cancer și patologia oncologică responsabilă de majoritatea deceselor produse prin cancer de piele.
Procesul de transformare malignă apare la nivelul melanocitelor, celulele cu pigment din piele. Până în prezent nu au putut fi identificate cu certitudine cauzele care determină apariția înmulțirii haotice și necontrolate a melanocitelor însă se consideră faptul că apariția bolii este determinată de existența unor mutații la nivelul ADN-ului celular.
Studiile de specialitate arată faptul că melanomul malign apare ca urmare a unui efect cumulativ al factorilor genetici și al factorilor de mediu. Cu toate acestea, principala cauză responsabilă de apariția melanomului malign este considerată a fi expunerea necontrolată la soare deoarece razele ultraviolete de tip B au capacitatea de a influența activitatea fiziologică a melanocitelor și de a determina perturbări în procesul de multiplicare și dezvoltare al acestora. De asemenea, persoanele care frecventează saloanele de bronzare, au un risc crescut de a dezvolta melanom.
Există mai multe forme de melanom; în funcție de localizare, acesta poate fi:
În funcție de gradul de extensie și de caracteristicile formațiunii tumorale, există:
Melanomul malign este una din cele mai agresive și mai periculoase forme de cancer de piele, fiind responsabil de un număr foarte mare de decese produse prin cancer. Apariția bolii este asociată cu:
Melanomul malign se formează la nivelul unor nevi pigmentari, a căror melanocite suferă o serie de transformări la nivel ADN astfel încât multiplicarea devine haotică și necontrolată. Autoexaminarea pielii este extrem de importantă deoarece fiecare persoană poate depista transformări patologice ale alunițelor, care impun efectuarea unui consult dermatologic de urgență.
Alunițele sunt extrem de frecvent întâlnite în rândul populației generale, însă nu toate persoanele cu nevi pigmentari dezvoltă cancer de piele. Riscul de apariție al cancerului de piele se asociază cu:
Semnele de alarmă ale melanomului malign respectă regula ABCDE:
De asemenea, există o serie de factori de gravitate care impun efectuarea de urgență a unui consult dermatologic, precum:
Pentru stabilirea diagnosticului de melanom malign este necesar un consult medical dermatologic de specialitate. Deoarece afecțiunea este extrem de agresivă, are o evoluție rapidă și un prognostic rezervat, succesul terapeutic depinde de rapiditatea cu care se stabilește diagnosticul. Medicul dermatolog va efectua examinarea în detaliu a aluniței suspecte prin intermediul dermatoscopiei; dermatoscopul este un microscop portabil cu ajutorul căruia medicul obține informații detaliate despre caracteristicile structurale ale leziunii suspecte și poate ridica, pe baza acestor informații, suspiciunea de melanom malign.
Confirmarea diagnosticului de melanom se stabilește cu ajutorul biopsie (se recoltează un mic fragment tisular din leziunea suspectă care se examinează la microscop cu scopul de a identifica modificările sugestive de transformare malignă). Există situații în care medicul recomandă biopsie excizională, caz în care se îndepărtează complet formațiunea suspectă împreună cu o zonă de siguranță (țesut sănătos, care nu a fost cuprins de procesul tumoral malign).
Deoarece melanomul malign este o formă de cancer care are o capacitate foarte mare de extensie la distanță, după stabilirea diagnosticului de boală se efectuează un bilanț general pentru a putea stabili stadializarea bolii. Medicul poate recomanda investigații imagistice de tipul CT sau pet-CT torao-abdomeno-pelvin sau scintigrafie osoasă pentru identificarea posibilelor metastaze.
Analizele uzuale de sânge pot fi utile pentru a completa tabloul clinic; se recomandă efectuarea hemoleucogramei, probelor de inflamație, probelor hepatice, profilului de coagulare, profilului lipidic, probelor de colestază, markerilor tumorali, probelor renale, glicemiei, examenului sumar de urină.
Tratamentul melanomului malign este stabilit de medicul curant în funcție de stadializarea bolii, tipul histopatologic al formațiunii tumorale, gradul de invazie locală sau la distanță, vârsta pacientului precum și bolile asociate. Cu cât boala este depistată într-un stadiu mai incipient, cu atât resursele terapeutice sunt mai ofertante iar șansa de vindecare și supraviețuire este mai mare.
Modalități de tratament pentru melanomul malign:
Apariția melanomului malign poate fi prevenită cu ajutorul unor măsuri simple, precum:
Melanomul malign este una din cele mai agresive forme de cancer de piele, cu o incidență crescută în populația generală și o evoluție rapidă.
Deși reprezintă un procent redus din totalitatea formelor de cancer de piele, melanomul malign este responsabil de un număr foarte mare de deces prin cancer de piele.
Procesul tumoral malign se dezvoltă la nivelul melanocitelor și apare ca urmare a multiplicării haotice și necontrolate a acestora.
Afecțiunea poate fi depistată într-o formă incipientă prin autoexaminarea regulată a pielii și identificarea timpurie a modificărilor care apar la nivelul alunițelor.
Principala cauză responsabilă de apariția melanomului malign este reprezentată de expunerea necontrolată la soare.
Diagnosticul se stabilește prin dermatoscopie și biopsie; tratamentul variază în funcție de stadiul bolii, gradul de extensie tumorală, vârsta pacientului și comorbiditățile acestuia.
Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/melanoma/symptoms-causes/syc-20374884
https://www.nhs.uk/conditions/melanoma-skin-cancer/
https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/melanoma
https://www.macmillan.org.uk/cancer-information-and-support/melanoma
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp