Tot ce trebuie sa stii despre reconstructia mamara

Chirugie mamară | April 3, 2025 | 0 min de citit
Tot ce trebuie sa stii despre reconstructia mamara

Reconstructia sanului (mamara) reprezinta interventia chirurgicala prin care se refac forma, dimensiunile si aspectul natural al sanului pierdut in urma procedurii de mastectomie (procedura chirurgicala prin care se indeparteaza, partial sau total, unul sau ambii sani ca parte a tratamentului pentru cancerul mamar).

Este o interventie chirurgicala majora, complexa, ce necesita participarea unei echipe multidisciplinare, formate din medic chirurg generalist, chirurg plastician, oncolog si radioterapeut.

Psihoterapeutul poate fi necesar pe tot parcursul tratamentului pentru cancerul mamar, el putand oferi un sprijin specializat pacientelor diagnosticate cu aceasta patologie.

Reconstructia mamara poate fi efectuata in acelasi timp operator cu mastectomia (imediat dupa extirparea partiala sau totala a sanului ce contine tumora) sau tardiv, la o distanta de un an sau mai mult de la mastectomie, dupa finalizarea tuturor tratamentelor adjuvante pentru combaterea cancerului (chimio- si/sau radio-terapia). Aspectul sanului reconstruit va fi similar cu cel natural, insa nu identic. Este important ca pacientele sa realizeze acest lucru inaintea efectuarii interventiei chirurgicale, astfel incat sa fie pregatite emotional pentru interventia in sine si pentru rezultatul postoperator.

Tipuri de interventii chirurgicale pentru reconstructia mamara

Exista mai multe tipuri de chirurgie reconstructiva disponibile, iar, cel mai adesea, procesul implica mai mult de o interventie chirurgicala.

Este indicat ca pacienta sa ia o decizia informata, bazata pe evaluarea starii sale de sanatate, pe preferintele proprii si pe discutia amanuntita cu echipa multidisciplinara implicata in efectuarea interventiei. Conformatia pacientei, tipul de mastectomie efectuat si tratamentele adjuvante pentru cancerul mamar (chimioterapie sau radioterapie) joaca de asemenea un rol important in alegerea tipului de reconstructie ce va fi efectuat.

Reconstructia sanului dupa o procedura de mastectomie poate fi efectuata utilizand:

  •  Implante mamare – acestea pot fi implante din silicon (acelasi tip utilizat in cazul operatiei de marire a sanilor), ce contin in interior un gel din silicon care imita foarte bine consistenta tesutului uman, sau implante cu solutie salina, ce se pot introduce goale si pot fi ulterior umplute progresiv cu ser fiziologic;
  • Expander tisular – este un dispozitiv asemanator implantului cu solutie salina, ce e umplut cu ser fiziologic treptat, cu scopul de a-i creste volumul progresiv; dupa obtinerea volumului dorit, acesta va fi inlocuit cu un implant mamar;
  • Implant-expander – reprezinta un tip de implant format din doua camere, cea de la interior fiind umpluta cu ser fiziologic si avand astfel un volum variabil, iar cea de la exterior fiind umpluta cu un gel coeziv asemanator celui regasit in implantele obisnuite; acesta nu necesita inlocuire cu un implant definitiv;
  • Tesut autolog (propriu) – lambouri de tesut ce contin muschi, grasime si piele, prelevate din regiunea abdomenului inferior, spatelui, coapselor sau feselor si suprapuse la nivelul toracelui anterior pentru a reconstrui forma si dimensiunea sanului natural; particularitatea acestui tip de interventie reconstructiva consta in crearea unui san al carui aspect va depinde in cea mai mare parte de tipul lamboului (de exemplu, un san reconstruit cu ajutorul unui lambou abdominal va fi diferit de unul reconstruit cu un lambou fesier – difera aspectul si pilozitatea regiunilor); aceste interventii au uzual o durata prelungita si rezulta in cicatrici mari la nivelul abdomenului, spatelui, coapselor sau feselor.

Dupa ce regiunea toracica anterioara se vindeca si pozitia implantului mamar pe peretele toracic s-a stabilizat, medicul chirurg plastician poate reconstrui mamelonul si areola mamara. De obicei, noul mamelon este creat prin sectionarea, repozitionarea si modelarea unor mici portiuni de piele din sanul reconstruit intr-un mamelon nou. La cateva luni distanta de reconstructia mamelonului, chirurgul poate reconstrui si areola mamara. De obicei, aceasta se efectueaza utilizand cerneala pentru tatuaje. Totusi, in unele cazuri, pot fi prelevate grefe de piele din zona inghinala sau abdominala si pozitionate la nivelul sanului pentru a crea o areola.

O mastectomie care prezerva mamelonul si areola proprii ale pacientei poate fi o optiune viabila, in functie de dimensiunea si localizarea formatiunii tumorale mamare si de forma si marimea sanilor pacientei.

Cand este recomandata reconstructia mamara?

Momentul potrivit pentru aceasta interventie poate varia de la o pacienta la alta. Daca tratamentul oncologic curativ a fost initiat intr-un stadiu incipient al bolii (cand tumora nu a invadat ganglionii limfatici sau alte tesuturi), reconstructia mamara poate fi realizata in acelasi timp operator cu mastectomia. In schimb, daca boala se afla intr-o etapa mai avansata la momentul initierii tratamentului, reconstructia mamara se face, cel mai adesea, la aproximativ un an dupa finalizarea tratamentelor adjuvante pentru combaterea cancerului (chimioterapia si/sau radioterapia). Acest lucru este preferabil deoarece chimio- si radioterapia pot altera procesul natural de vindecare al plagii chirurgicale. De asemenea, anumite tipuri de cancer mamar, de exemplu cel inflamator (IBC), necesita extirparea unei cantitati mai mari de tesut in timpul mastectomiei, motiv pentru care efectuarea reconstructiei mamare in acelasi timp operator poate fi dificila. In cazul cancerului de san inflamator este recomandata reconstructia mamara tardiva.

Alegerea momentului ideal depinde de stadializarea cancerului si de starea generala de sanatate a pacientei. Decizia privind interventia chirurgicala de reconstructie mamara este propusa de echipa medicala multidisciplinara, in functie de evolutia starii pacientei si de etapele tratamentului oncologic.

Pregatirea inainte de reconstructia mamara

Inainte de efectuarea reconstructiei mamare, medicul chirurg curant va evalua in detaliu starea de sanatate a pacientei, prin investigatii imagistice si de laborator. Acesta ii va recomanda pacientei sa renunte la fumat, daca este cazul, cu cateva saptamani sau luni inaintea efecuarii interventiei, deoarece acest viciu altereaza capacitatea organismului de a vindeca ranile, astfel ingreunand recuperarea postoperatorie. Avand in vedere faptul ca reconstructia mamara reprezinta o interventie chirurgicala majora, este posibil ca medicul curant sa recomande oprirea anumitor medicamente administrate la domiciliu cu cateva zile inaintea procedurii. Deoarece aceasta interventie se efectueaza sub anestezie generala, este important ca pacienta sa nu consume alimente sau lichide cu aproximativ 12-24 de ore inaintea interventiei.

Recuperarea dupa reconstructia mamara

Este posibil ca in urma interventiei de reconstructie mamara pacienta sa resimta oboseala si dureri timp de 1-2 saptamani daca au fost utilizate implanturi, sau pentru mai mult timp daca medicul plastician a utilizat lambouri pentru reconstructia sanului (deoarece aceasta procedura implica o plaga chirurgicala suplimentara – din locul de prelevare al lamboului). Medicul curant poate prescrie medicamente antialgice care sa amelioreze starea pacientei.

In functie de tipul de reconstructie efectuata, pacientei i se vor plasa unul sau mai multe tuburi de dren la nivelul inciziei chirurgicale (un tub mic ce are rolul de a elimina lichidul in exces de la locul operatiei, pentru a preveni acumularea acestuia si reinterventia ulterioara). Aceste tuburi vor drena lichidul interstitial intr-un mic recipient pe care pacienta va invata cum sa il goleasca inainte de externare. Medicul chirurg plastician va stabili cand pot fi inlaturate in sigurante tuburile de dren, in functie de cat lichid colecteaza zilnic. Perioada spitalizarii depinde in mare parte de tipul interventiei efectuate si de complicatiile aparute.

Pacientele ce au beneficiat de reconstructie mamara cu implant sau tesut autolog pot beneficia de sedinte de fizioterapie si recuperare medicala pentru a-si imbunatati sau mentine mobilitatea umarului si a membrului superior de aceeasi parte cu operatia. Aceste sedinte pot fi utile si pentru a ameliora slabiciunea resimtita in zona de unde au fost prelevate lambourile donoare (de exemplu, in zona abdominala). Exercitiile fizice usoare pentru recastigarea fortei musculare pot fi de asemenea invatate si repetate in cadrul acestor sedinte de recuperare medicala.

Perioada de recuperare dupa interventia de reconstructie mamara, imediata sau tardiva, poate dura pana la 6 luni. Dupa acest interval, pacienta poate opta pentru o interventie de simetrizare a sanilor, procedura in care se intervine asupra sanului sanatos, „modelandu-l” pentru a avea un aspect similar cu cel reconstruit. Daca pacienta nu este confortabila cu aceasta interventie, diverse imbunatatiri se pot efectua asupra sanului reconstruit, cum ar fi injectarea de grasime proprie, pentru a crea o noua forma, un nou contur sau un volum asemanator sanului sanatos. Rezultatul final al unei reconstructii mamare se obtine dupa aproximativ 1-2 ani. 

Poate influenta reconstructia mamara screening-ul pentru cancer mamar?

Studiile arata faptul ca interventia de reconstructie mamara nu creste riscul de recidiva a cancerului mamar si nu ingreuneaza depistarea unei eventuale recidive prin mamografie.

Pacientele care au suferit o interventie de mastectomie unilaterala vor continua sa efectueze mamografii ale sanului ramas, ca metoda de screening pentru cancerul mamar. De asemenea, pacientele care au optat pentru o mastectomie cu prezervarea tesutului cutanat sau care sunt la risc de a dezvolta o recidiva a cancerului mamar (de exemplu, cele care prezinta mutatiile genetice predispozante) pot beneficia de mamografii la nivelul sanului reconstruit, daca reconstructia a fost efectuata utilizand tesut autolog (lambouri). Este important de mentionat faptul ca mamografiile nu sunt de obicei efectuate pe sanii reconstruiti cu implanturi, fie ca sunt din silicon sau cu solutie salina.

O pacienta cu implant mamar ar trebui sa informeze tehnicianul de radiologie despre interventiile chirurgicale efectuate inainte de a face o mamografie, deoarece pot fi necesare proceduri speciale pentru a imbunatati acuratetea mamografiei si pentru a evita deteriorarea implantului.

Bibliografie:

Mehrara BJ, Ho AY. Breast Reconstruction. In: Harris JR, Lippman ME, Morrow M, Osborne CK, eds. Diseases of the Breast. 5th ed. Philadelphia: Wolters Kluwer Health; 2014.

Cordeiro PG. Breast reconstruction after surgery for breast cancer. New England Journal of Medicine 2008; 359(15):1590–1601. DOI: 10.1056/NEJMct0802899

Agarwal T, Hultman CS. Impact of radiotherapy and chemotherapy on planning and outcome of breast reconstruction. Breast Disease. 2002;16:37–42. DOI: 10.3233/BD-2002-16107Exit Disclaimer

https://www.cancer.gov/types/breast/reconstruction-fact-sheet#what-is-breast-reconstruction

https://www.cancer.org/cancer/types/breast-cancer/reconstruction-surgery/what-to-expect-after-breast-reconstruction-surgery.html

Acesta este angajamentul nostru pentru informații medicale de încredere. Ne dedicăm să oferim pacienților informații medicale de cea mai înaltă calitate.

 

Înscrie-te la newsletter.

Află primul despre reducerile și ofertele speciale.

Cele mai citite
Cele mai recente

Loading...