Totul despre tiroidectomie: operatia prin care glanda tiroida se indeparteaza partial sau total

Chirurgie generală | February 21, 2025 | 0 min de citit
Totul despre tiroidectomie: operatia prin care glanda tiroida se indeparteaza partial sau total

Tiroidectomia sau operatia de glanda tiroida

Tiroida este una dintre cele mai importante glande endocrine din corpul uman, indeplinind functii vitale in organism. Pe langa mentinerea in echilibru a sistemelor nervos, cardiovascular, respirator si digestiv, glanda tiroida optimizeaza constant metabolismul carbohidratilor si lipidelor din corp. Glanda este formata din doi lobi tiroidieni ce sunt uniti de o banda subtire de tesut denumita istm tiroidian.

Tiroidectomia reprezinta procedura chirurgicala prin care se indeparteaza partial sau in intregime glanda tiroida, de catre un medic specializat in Chirurgie Generala.

Cand este recomandata tiroidectomia

Exista cateva patologii distincte in care tiroidectomia poate reprezenta cel mai bun sau chiar singurul tratament disponibil:

Hipertiroidismul sever

Tiroidectomia devine o optiune de tratament atunci cand hipertiroidismul nu poate fi controlat terapeutic prin medicatia uzuala, pacientii resimtind simptomatologia specifica sub doze maxime de tratament. De asemenea, recidiva hipertiroidismului in urma tratamentului medicamentos riguros reprezinta o alta indicatie pentru excizia chirurgicala.

O alta situatie in care tiroidectomia devine necesara este aceea in care pacientii sufera reactii adverse importante, severe, la medicatia anti-tiroidiana administrata pentru hipertiroidism. In acest caz, daca medicamentele devin inutilizabile, cura chirurgicala reprezinta cea mai buna optiune.

In cazul pacientilor necomplianti la tratament (care nu doresc sa mentina pe termen lung tratamentul medicamentos anti-tiroidian), tiroidectomia este optiunea preferata de majoritatea medicilor, in comparatie cu absenta completa a tratamentului.

Cancerul tiroidian (carcinomul tiroidian)

Glanda tiroida poate dezvolta in timp celule canceroase ce se pot multiplica, formand un carcinom tiroidian. Carcinoamele tiroidiene se pot clasifica, in functie de tipul de celula din care s-au format, in: carcinoame papilare, carcinoame foliculare, carcinoame medulare, carcinoame anaplazice (nediferentiate) si limfoame tiroidiene.

Fiecare tipologie de cancer tiroidian are anumite caracteristici specifice: frecventa de aparitie, varsta la care debuteaza uzual, agresivitatea tumorii, invazivitatea acesteia si prognosticul unui astfel de diagnostic. Insa, cel mai important aspect este tratamentul, iar in cazul carcinoamelor tiroidiene acesta consta in excizia completa a glandei tiroide.

Gusa tiroidiana

Reprezinta o marire importanta de volum a glandei tiroide,  difuza sau nodulara, ce poate pune in pericol alte structuri anatomice importante de la nivelul gatului prin compresia acestora (vase sangvine mari, ramuri ale nervilor periferici).

Metastaze localizate la nivelul glandei tiroide

Provenite de la un cancer aflat la distanta de glanda propriu-zisa.

Tipuri de tiroidectomie si anestezie

Excizia tiroidei poate fi efectuata diferit in functie de patologia si nevoile pacientului:

  • daca este vorba de o leziune mica (un nodul sau un carcinom in stadiu incipient), medicul chirurg poate alege sa indeparteze doar acea zona problematica, procedura denumita enucleere;
  • in cazul in care este afectat un intreg lob tiroidian, acesta va fi excizat prin lobectomie;
  • tiroidectomia partiala se efectueaza atunci cand doar jumatate din unul sau ambii lobi contin tesut patologic;
  • extirparea intregii glande tiroide, denumita tiroidectomie totala, este de preferat in cazul hipertiroidismului sever sau al cancerului in stadiu avansat.
  • in cazul carcinoamelor tiroidiene, poate fi nevoie de o procedura suplimentara numita evidare ganglionara (excizia ganglionilor limfatici adiacenti glandei tiroide) pentru a asigura indepartarea tuturor celulelor tumorale.

Uzual, aceste proceduri chirurgicale sunt insotite de anestezie generala (totala).

Riscurile tiroidectomiei 

Tiroidectomia prezinta urmatoarele riscuri chirurgicale:

  • lezarea glandei paratiroide – va duce la niveluri scazute de calciu in sange, situatie temporara, ce se poate trata prin suplimentarea alimentara sau medicamentoasa de calciu;
  • leziuni ale structurilor nervoase din vecinatate – pot duce la alterarea vocii, raguseala temporara (cel mai frecvent) sau chiar la paralizia corzilor vocale cu pierderea vocii si importante probleme respiratorii in cazurile grave;
  • sangerare postoperatorie la nivelul lojei tiroidiene (locul in care se localiza tiroida inaintea exciziei) sau la nivelul inciziei chirurgicale.

Conduita postoperatorie

Daca operatia a decurs fara complicatii sau evenimente adverse, pacientul poate fi externat in 1-3 zile de la momentul operatiei, cu recomandari de ingrijire la domiciliu.

Cicatricea dobandita in urma interventiei trebuie monitorizata atent, conform recomandarilor medicului specialist in chirurgie generala. Efortul fizic moderat-intens trebuie evitat pentru cel putin doua saptamani postoperator, iar alimentatia in aceasta perioada trebuie sa fie formata in cea mai mare parte din mancare usor de inghitit (de exemplu, supe).

In urma tiroidectomiei totale, pacientii vor dobandi hipotiroidism secundar. In consecinta, vor fi nevoiti sa urmeze un tratament medicamentos cu suplimente hormonale pentru a mentine un nivel normal al hormonilor tiroidieni in organism.

Cand sa ne intoarcem la medic?

Consultul postoperator este efectuat in mod uzual la aproximativ 1 saptamana dupa interventia chirurgicala. Ulterior, pacientul poate primi recomandari suplimentare de ingrijire sau tratament la domiciliu.

Pacientul trebuie sa se adreseze de imediat medicului curant sau serviciului de urgenta in urmatoarele cazuri:

  • in cazul in care plaga postoperatorie sufera modificari inflamatorii sau infectioase – apar roseata, durerea, caldura locala sau exteriorizarea puroiului;
  • marginile plagii se desprind (dehiscenta plagii);
  • pacientul prezinta febra inalta persistenta;
  • apare o sangerare la nivelul plagii postoperatorii.

In aceste cazuri este necesara instituirea urgenta a tratamentului, fie el de tip medicamentos prin administrarea antibioterapiei sau chirurgical prin reinterventia la nivelul plagii respective.

Bibliografie:

Peter F. Lawrence, “Chirurgie generala si specialiati chirurgicale”

Aysan E. Total Thyroidectomy: Resection of Two Organs, Not Just One. Endocrinol Metab (Seoul). 2024 Oct;39(5):696-698. doi: 10.3803/EnM.2024.2145. Epub 2024 Oct 15. PMID: 39402853; PMCID: PMC11525695.

Biello A, Kinberg EC, Wirtz ED. Thyroidectomy. [Updated 2022 Nov 14]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK563279/

Echipa MemorialEchipa Memorial

Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.

Înscrie-te la newsletter.

Află primul despre reducerile și ofertele speciale.

Cele mai citite
Cele mai recente

Loading...