Urticaria solară este o reacţie alergică care apare la nivelul tegumentului în urma expunerii la soare. Este o afecţiune rar întâlnită, care se manifestă la persoane cu vârsta cuprinsă între 20-45 ani, însă au fost diagnosticate cazuri inclusiv la copii sau la persoanele vârstnice. Manifestările tegumentare apar la câteva minute după contactul pielii cu razele de soare (UVA și UVB) și se caracterizează prin leziuni urticariene tipice. Modificările tegumentare pot persista câteva ore sau chiar câteva zile.
Urticaria solară are la bază o reacţie alergică declanșată de contactul pielii cu razele de soare. Expunerea la radiaţii ultraviolete determină anumite modificări tegumentare percepute de sistemul imun ca fiind străine propriului corp. Din acest motiv, procesul de apărare al organismului este activat și determină apariţia unui răspuns imun faţă de agresiunea factorilor fizic (razele de soare) prin sinteza de anticorpi. Acești anticorpi sunt responsabili de manifestările tegumentare caracteristice bolii.
Practic, urticaria solară reprezintă o modalitate prin care organismul se apără, cu ajutorul anticorpilor, de razele solare.
Alergia la soare este o afecţiune diferită de arsura solară; când pielea este expusă la soare pentru o perioadă îndelungată de timp, fără protecţie solară, la nivelul tegumentului apare un proces inflamator care determină arsura solară; în cazul alergiei la soare, există o serie de factori de risc care pot favoriza apariţia afecţiunii:
Manifestările urticariei la soare apar imediat după contactul pielii cu razele ultraviolete. În plus, acestea pot apărea inclusiv la nivelul zonelor acoperite de haine. După încetarea expunerii la soare, simptomatologia începe să se diminueze treptat. Pe piele apar următoarele modificări:
Există pacienţi care, pe lângă manifestările cutanate, prezintă și alte simptome precum:
Urticaria solară sau alergia la soare este o afecţiune ce poate fi abordată atât de medicul dermatolog, cât și de medicul alergolog. Pentru a stabili diagnosticul de certitudine este nevoie de o anamneză amănunţită, de un examen fizic complet și de o serie de investigaţii specifice. Medicul va obţine de la pacient date despre istoricul medical personal și familial, momentul debutului manifestărilor cutanate, consumul de medicamente, aplicarea de substanţe iritante, durata simptomatologie etc. De asemenea, va examina cu atenţie leziunile tegumentare și va efectua diagnosticul diferenţial cu alte afecţiuni dermatologice. Bolile pielii prezintă, de multe ori, manifestări asemănătoare; din acest motiv este nevoie de o examinare atentă a întregului tegument, nu doar a zonelor care prezintă leziuni.
Pentru un diagnostic de certitudine, se recomandă efectuarea testării cutanate fotopatch. În situaţiile în care diagnosticul nu s-a putut stabili, se poate efectua biopsie cutanată.
Tratamentul urticariei solare va fi stabilit de medicul curant în funcţie de particularităţile fiecărui pacient în parte.
Se recomandă administrarea medicamentelor antihistaminice precum și a preparatelor cu corticoizi topici (direct pe piele).
Deoarece urticaria solară este o afecţiune cronică; tratamentul are rolul de a ameliora simptomatologia clinică, însă nu vindecă afecţiunea în totalitate.
Se recomandă a se efectua desensibilizarea pielii înainte de expunerea la soare cu ajutorul terapiei cu raze UV cu lungimi de undă progresiv crescătoare. Efectele desensibilizării sunt limitate ca durată, ceea ce înseamnă faptul că pacientul va trebui să repete procedurile la intervale regulate de timp.
Pentru a preveni apariţia alergiei la soare, pacienţii trebuie să ţină cont și să implementeze o serie de măsuri, precum:
În concluzie, urticaria la soare este o patologie mediată imună, ce afectează cu predilecţie femeile, în special în sezonul cald. La scurt timp de la expunerea la soare pielea se înroșește și devine intens pruriginoasă. Este nevoie de consult de specialitate dermatologic pentru a stabili diagnosticul și de un tratament adecvat care să ţină manifestările sub control. Implementarea măsurilor de prevenţie este foarte utilă în astfel de situaţii.
Bibliografie:
https://dermnetnz.org/topics/solar-urticaria
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sun-allergy/symptoms-causes/syc-20378077
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17681-sun-allergy
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/what-is-solar-urticaria
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp