Acalazie: cauze, simptome, diagnosticare și opțiuni de tratament

Gastroenterologie | March 31, 2025 | 0 min de citit
Acalazie: cauze, simptome, diagnosticare și opțiuni de tratament

Acalazia este o afecțiune rară a esofagului, tubul muscular care transportă alimentele și lichidele de la gură la stomac. Această tulburare se caracterizează prin incapacitatea sfincterului esofagian inferior de a se relaxa, perturbând astfel tranzitul alimentelor. Pacienții cu acalazie se confruntă cu dificultăți de înghițire și alte simptome neplăcute.

Deși cauza exactă a acalaziei nu este pe deplin înțeleasă, se crede că debutul și evoluția acestei probleme de sănătate reprezintă rezultatul deteriorării celulelor nervoase din esofag, posibil din cauza unei infecții virale sau a unei afecțiuni autoimune. Te invităm să afli o serie de informații esențiale despre această afecțiune rară a esofagului. 

Care sunt cauzele acalaziei?

Factorii determinanți ai acestei probleme de sănătate pot varia în functie de tipul acalaziei cu care un pacient se confruntă: 

Acalazia primară (idiopatică)

Cauza exactă este necunoscută. Cercetătorii consideră că este determinată de pierderea celulelor nervoase din esofag, în special a celor din plexul mienteric, care controlează funcția musculară. Factorii care ar putea contribui la dinamica acestui proces sunt:

  • bolile autoimune: sistemul imunitar poate ataca în mod eronat celulele nervoase din esofag;
  • infecțiile virale: unele studii sugerează o posibilă legătură între anumite infecții virale și acalazie;
  • predispoziția genetică: în cazuri rare, o genă defectuoasă poate juca un rol important în debutul bolii. 

Acalazia secundară

Această formă este cauzată de o afecțiune medicală subiacentă. O cauză notabilă este boala Chagas. Această infecție parazitară, frecventă în America de Sud și Centrală, poate deteriora nervii de la nivelul esofag.

Cum se poate manifesta acalazia?

Simptomele specifice acalaziei pot afecta în mod semnificativ calitatea vieții. Iată care sunt cele mai comune dintre acestea: 

  • disfagia (dificultate la înghițire): apare în cazul consumului de alimentele solide și lichide; poate progresa în timp, devenind din ce în ce mai severă;
  • regurgitarea: se poate manifesta în special noaptea; contribuie la creșterea riscului de aspirație pulmonară;
  • durerile toracice: pot varia de la un disconfort ușor la dureri intense; pot fi confundate cu durerea cauzată de anumite probleme de sănătate cardiace;
  • pierderea în greutate: apare din cauza dificultăților de alimentație; mai pronunțată în stadiile avansate ale bolii;
  • tusea nocturnă: cauzată de regurgitarea alimentelor în esofag; poate duce la infecții pulmonare;
  • arsurile retrosternale: senzații de arsură în zona pieptului; cauzate de fermentarea alimentelor rămase in esofag;
  • senzația de presiune toracică (plenitudine resimțită la nivelul pieptului).

Dacă experimentezi oricare dintre aceste simptome, realizează o programare online pentru o consultație amănunțită în cadrul spitalului Memorial România.

Cum se poate diagnostica acalazia?

Diagnosticul se bazează pe o combinație de teste ce pot confirma afecțiunea și au capacitatea de a exclude alte cauze potențiale:

  • manometria esofagiană: măsoară presiunea și coordonarea contracțiilor musculare din esofag și funcția sfincterului esofagian inferior; într-un caz de acalazie, manometria va arăta că acest sfincter nu se relaxează corect și că esofagul nu are peristaltism normal (contracții musculare care deplasează alimentele);
  • radiografia cu substanță de contrast: implică ingerarea unei soluții pe bază de bariu, ce acoperă mucoasa esofagului, continuată cu efectuarea unei radiografii; poate indica un sfincter esofagian inferior îngustat și un esofag dilatat;
  • endoscopia digestivă superioară: implică utilizarea un tub flexibil cu o cameră (endoscop) pentru a vizualiza interiorul esofagului și stomacului; ajută la excluderea altor patologii care pot provoca simptome similare, cum ar fi tumorile sau stricturile; de asemenea, permite prelevarea de biopsii, dacă există suspiciuni de cancer esofagian

Tratament pentru acalazie: opțiuni disponibile

Tratamentul pentru un caz de acalazie se concentrează pe ameliorarea simptomelor, prin relaxarea sau deschiderea sfincterului esofagian inferior, astfel încât alimentele și lichidele să poată trece mai ușor în stomac. Iată o prezentare generală a opțiunilor de tratament comune:

Opțiuni non-chirurgicale pentru acalazie

  • dilatația pneumatică: implică introducerea unui balon în sfincterul esofagian inferior și umflarea acestuia pentru a întinde mușchiul; poate fi necesară repetarea ei în timp a acestei opțiuni non-chirurgicale minim invazive;
  • injecții cu toxină botulinică: în timpul unei endoscopii, botoxul este injectat direct în sfincterul esofagian inferior pentru a relaxa mușchiul; efectele sunt temporare, durând de obicei câteva luni; opțiune luată adesea în considerare în cazul pacienților care nu sunt apți pentru dilatație sau intervenția chirurgicală;
  • medicamente ce pot ajuta la relaxarea sfincterului esofagian inferior; eficacitatea lor este limitată și adesea au efecte secundare.

Tratament chirurgical pentru acalazie

  • miotomia Heller: procedură chirurgicală ce implică secționarea mușchilor sfincterului esofagian inferior, pentru a permite relaxarea sa; poate fi efectuată laparoscopic (procedură minim invazivă) sau prin chirurgie deschisă; poate fi efectuata simultan o fundoplicatură, pentru a preveni boala de reflux gastroesofagian;
  • miotomia endoscopică perorală: procedură minim invazivă ce implică utilizarea unui endoscop pentru a crea un tunel în peretele esofagian; se continuă apoi cu secționarea mușchiului sfincterului esofagian inferior. 

Manifestările acalaziei ar putea avea un impact semnificativ asupra calității vieții pacientului. Recunoașterea simptomelor, diagnosticarea corectă și tratamentul adecvat sunt esențiale pentru gestionarea acestei afecțiuni. DISCLAIMER: Articolul de față are un rol pur informativ și nu trebuie să înlocuiască sub nicio formă sfatul avizat al specialistului!

BIBLIOGRAFIE:

https://www.healthline.com/health/achalasia

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17534-achalasia

https://www.nhs.uk/conditions/achalasia/

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/achalasia

Acesta este angajamentul nostru pentru informații medicale de încredere. Ne dedicăm să oferim pacienților informații medicale de cea mai înaltă calitate.

 

Înscrie-te la newsletter.

Află primul despre reducerile și ofertele speciale.

Cele mai citite
Cele mai recente

Loading...