Medicina este un domeniu care evoluează pe zi ce trece, care se bazează pe dovezi pentru a stabili un diagnostic și care necesită multă atenție, devotement și implicare din partea cadrelor medicale. De cele mai multe ori, pentru a putea stabili un diagnostic, este nevoie de investigații paraclinice, imagistice, care să obiectiveze diferite modificări structurale sau funcționale de la nivelul organismului.
În cadrul Spitalului Memorial Băneasa din Bucuresti, pe langa alte explorari imagistice, medicii efectuează cu succes cistografii, investigații care pot aduce informații utile în legatură cu tractul explorarea tractului urinar.
Cistografia sau cistouretrografia mictională este o investigație radiologică, paraclinică, non-invazivă și nedureroasă, care are capacitateă de a explora căile urimare si vezica urinara cu ajutorul unui aparat care emite raze X.
Cu ajutorul acestei explorări imagistice, se obțin informații cu privire la structura, calibrul și traiectul căilor urinare dar și informații despre conturul, structura si capacitatea de evacuare a vezicii urinare. De asemenea, se pot obiectiva formatiuni tumorale, polipi localizati la nivelul vezicii urinare sau prezenta calculilor urinari.
În practica medicală, se pot efectua:
Aceasta investigație se recomandă a fi efectuata de toți pacienții care prezintă simptomatologie din sfera urinară; cele mai frecvente simptome care impun efectuarea unei cistografii, sunt:
Aceasta investigatie se poate efectua in cazul pacientilor cu simptomatologie din sfera urinara, indiferent de sex sau varsta (se efectueaza inclusiv la copii). Exceptia de la regula este reprezentata de femeile insarcinate, care nu pot efectua aceasta investigatie din cauza razelor X care au potential teratogen asupra fatului (cresc riscul de aparitie al malformatiilor fetale).
O categorie speciala de pacienti sunt cei cu alergii multiple; avand in vedere faptul ca procedura presupune administrarea de subtanta de contrast pentru opacifierea cailor urinare, persoanele cu alergii multiple trebuie sa informeze medicul cu privire la acest aspect. Pentru pacienții cu alergii la substanță de contrast, procedura este contraindicată.
În cazul pacientilor cu alergii diverse, se va pune în balanță raportul risc/ beneficiu și se va stabili, împreună cu medicul curant, oportunitatea de efectuare a acestei investigatți. De asemenea, investigația nu este recomandată pacienților aflați în stare gravă sau pacienților cu hematurie masivă.
Cistografia este o investigatie care, cel mai frecvent, este recomandata de medicul de urologie sau medicul de nefrologie. Explorarea in sine si interpretarea acesteia se vor realiza de medicul urolog sau radiolog. Spitalul Memorial Băneasa dispune, pe langa o aparatura de top, de cadre medicale specializate in domeniu, care ofera pacientilor o ingrijire atenta si individualizata.
Cistografia este o investigatie non-invaziva, cu o durata de aproximativ 60 minute; durata testului depinde de numarul de imagini necesare pentru o examinare completa si de modalitatea de introducere a substantei de contrast in corp. Procedura nu este deloc dureroasa.
Rezultatele acestei explorari pot arata diferite modificari structurale sau functionale la nivelul vezicii urinare si a cailor urinare, precum:
Spitalul Memorial Baneasa dispune de aparatura de ultima generatie, la cele mai inalte standarde in vigoare, care ofera multiple avantaje pacientilor. Departamentul de Radiologie este dotat cu un aparat din gama GE Health Care- Definium 646 HD, care este un sistem radiologic cu o capacitate crescuta de procesare a imaginii.
Aparatul este dotat cu un sistem care permite acoperirea intregului spectru de examinari radiologice, proiectat sa functioneze la cea mai inalta rezolutie. Imaginile furnizate de acesta sunt de o calitate superioara radiologiei conventionale, utilizand o doza foarte mica de radiatii pentru obtinerea lor. Este foarte util in cazul pacientilor cu mobilitate redusa, deoarece ofera un confort sporit in timpul examinarii.
In concluzie, cirtografia este o investigatie foarte des utilizata in practica medicala, deoarece ofera informatii utile despre caile urinare si vezica urinara, putand evidentia motificari atat functionale cat si structurala la acest nivel. Se efectueaza cu succes in cadrul Spitalului Memorial Baneasa, unde departamentul de Radiologie dispune de aparatura de ultima generatie, foarte utila in stabilirea unui diagnostic precis al diverselor tipuri de afectiuni.
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp