Durerea de rinichi, cunoscută în termeni medicali sub denumirea de durere renală, este reprezentată de o senzație de disconfort resimțită de pacient la nivelul lojei renale, unilateral sau bilateral. Durerea renală poate avea intensitate diferită (mică, moderată sau crescută) și cauze variabile, motiv pentru care orice durere în zona rinichilor necesită consult medical de specialitate.
Din punct de vedere anatomic rinichii sunt organe pereche, asemănătoare ca formă cu boabele de fasole, au o greutate cuprinsă între 120-200 grame și sunt localizate de o parte și de alta a coloanei vertebrale, la nivelul lojelor renale. Principala funcție a rinichilor este aceea de excreție, proces prin care se asigură eliminarea substanțele nocive din organism, prin urină. De asemenea, rinichii contribuie menținerea tensiunii arteriale în limite normale și la păstrarea echilibrului electrolitic din sânge.
De cele mai multe ori, durerea localizată la nivelul lojei renale poate fi expresia unei patologii renale acute sau cronice sau poate sugera o patologie a coloanei vertebrale lombare. Există o serie de caracteristici care permit diferențierea celor două tipuri de dureri și care orientează medicul spre un diagnostic corect și precis. Durerea de cauză renală este localizată la nivelul regiunii laterale a abdomenului, în zona posterioară, inferior de rebordul costal; caracterul durerii renale este ascuțit iar intensitatea este moderat-crescută. În plus, durerea de cauză renală poate iradia la nivelul abdomenului sau la nivelul foselor iliace.
Durerea de rinichi poate fi expresia unui număr crescut de afecțiuni renale. Fie că este vorba despre un proces infecțios, obstructiv, traumatic sau tumoral, afecțiunea care determină apariția durerii renale trebuie diagnosticată cât mai rapid deoarece, cu cât pacientul beneficiază de un tratament corespunzător într-un interval scurt de timp, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari.
Cauzele care pot determina apariția durerii de rinichi sunt:
Există o serie de factori de risc care influențează frecvența și intensitatea durerilor de rinichi, precum:
Durerea renală poate fi localizată la nivelul unui singur rinichi sau la nivelul ambilor rinichi, poate avea intensitate diferită, poate avea caracter acut sau cronic și se poate însoții de simptome variabile, precum:
Pentru a stabili cu exactitate care este cauza care determină apariția durerilor renale, pacientul necesită efectuarea unui consult medical de specialitate. Consultul clinic începe cu anamneza, etapă în care medicul urolog obține de la pacient informații cu privire la modalitatea de debut a simptomatologiei, caracteristicile durerii, comorbidități, stil de viață, antecedente heredo-colaterale. Examenul clinic cuprinde manevra Giordano și palparea punctelor ureterale, cu scopul de a evoca durerea pentru a obține informații precise cu privire la localizarea acesteia.
Pentru stabilirea unui diagnostic de exactitate, investigațiile imagistice sunt esențiale deoarece, doar în acest mod, se pot obține informații cu privire la structura și funcția renală.
Pe lângă investigațiile imagistice, fiecare pacient cu durere de rinichi necesită efectuarea unor analize de sânge (hemogramă, creatinină, clearance creatinină, raport albumină/creatinină, uree, acid uric, C3, C4) și analize de urină (sumar de urină, urocultură, proteinurie/24 ore).
Există situații în care durerea renală poate fi confundată cu durerea de coloană lombară; pentru a preveni astfel de confuzii este bine de stabilit caracteristicile fiecărei dureri în parte.
Tratamentul durerii de rinichi este stabilit de medicul curant, în funcție de etiologia bolii. Astfel, se poate opta pentru:
Există o serie de modalități prin care durerea renală poate fi prevenită, precum:
► Durerea de rinichi se caracterizează prin apariția unui disconfort la nivelul lojei renale, situate de o parte și de alta a coloanei vertebrale lombare.
► Cauzele care pot determina durere renală sunt multiple, motiv pentru care un consult medicale de specialitate este esențial.
► Fie că este vorba despre o infecție renală, litiază renală, tromboză de venă renală, formațiune tumorală benignă sau malignă, malformații congenitale sau rinichi polichistic, afecțiunea trebuie evaluată complet și tratată corespunzător pentru a limita injuria renală.
► Pentru investigarea unei dureri renale se recomandă investigații uzuale de sânge (hemogramă, creatinină, uree), analize de urină (sumar de urină, urocultură) și explorări imagistice (ecografie renală, urografie, CT, RMN sau biopsie renală).
► Tratamentul se stabilește în funcție de etiologia bolii.
Bibliografie:
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17688-kidney-pain
https://www.healthdirect.gov.au/kidney-pain
https://www.mayoclinic.org/symptoms/kidney-pain/basics/causes/sym-20050902
https://www.mayoclinic.org/symptoms/kidney-pain/basics/definition/sym-20050902
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp