Chimioterapia hipertermică intraperitoneală (HIPEC- Hyperthermic intraperitoneal chemotherapy) reprezintă una din cele mai noi și moderne proceduri utilizate în tratamentul afecțiunilor maligne localizate la nivelul abdomenului. De cele mai multe ori, cancerele abdominale sunt asimptomatice în fazele incipiente de boală, motiv pentru care diagnosticarea acestora este realizată tardiv, în stadii avansate, în care resursele terapeutice sunt limitate iar șansele de vindecare sunt minime. Prin intermediul chimioterapiei hipertermice intraperitoneale, pacienții cu cancer abdominal în stadii avansate de boală prezintă o șansă la viață, deoarece procedura revoluționară poate crește semnificativ șansele de supraviețuire.
De cele mai multe ori, formațiunea tumorală primară se extinde la nivelul structurilor din vecinătate (alte organe sau peritoneu) și determină apariția metastazelor și a carcinomatozei peritoneale. În aceste situații, chimioterapia intravenoasă este inadecvată, deoarece medicamentele citostatice nu au capacitatea de a ajunge complet la nivelul peritoneului, ceea ce presupune că celulele maligne din peritoneu nu pot fi distruse în totalitate prin chimioterapia intravenoasă.
Fiecare caz de cancer abdominal sau pelvin necesită o abordare multidisciplinară, astfel încât pacientul să beneficieze de cele mai bune opțiuni terapeutice. Tratamentul cancerului abdominal cu metastaze peritoneale sau al cancerului peritoneal presupune îndepărtarea chirurgicală a organelor cuprinse de procesul tumoral malign prin intermediul unei intervenții chirurgicale de citoreducție, urmată de chimioterapia hipertermică intraperitoneală, care presupune instilarea la nivelul cavității abdominale a medicamentelor citostatice încălzite, acestea având capacitatea de a distruge în totalitate celulele maligne restante la nivelul abdomenului după intervenția chirurgicală.
Principiul de bază al terapiei HIPEC constă în încălzirea medicamentelor chimioterapice până la o temperatură de 42- 43 grade și introducerea acestora direct în interiorul cavității abdominale prin intermediul a două tuburi de dren poziționate la nivelul abdomenului superior și la nivelul abdomenului inferior. De asemenea, pe toată perioada procedurii, se monitorizează permanent nivelul temperaturii. Procesul poate avea o durată variabilă de timp, între 60-120 minute.
Încălzirea medicamentelor chimioterapice prezintă multiple avantaje, precum:
Chimioterapia hipertermică intraperitoneală este o procedură terapeutică care se poate administra tuturor pacienților diagnosticați cu cancer ovarian, cancer colo-rectal, gastric, cancer pancreatic sau procese tumorale maligne apărute la nivelul apendicelui care diseminează la nivelul cavității peritoneale și determină apariția carcinomatozei peritoneale. De asemenea, cancerele peritoneale prezintă o indicație absolută de HIPEC deoarece cu ajutorul acestei proceduri pot fi înlăturate în totalitate celulele tumorale din abdomen și pelvis.
Din nefericire, patologia malignă înregistrează o incidență în creștere în ciuda măsurilor avansate de screening; 1 din 10 cazuri de cancer colorectal, 2 din 10 cazuri de cancer gastric și 3 din 10 cazuri de cancer ovarian evoluează cu carcinomatoză peritoneală. Până nu demult, prezența carcinomatozei peritoneale încadra pacientul într-o formă avansată de boală, neexistând o formă de tratament cu viză chirurgicală în aceste cazuri. În ultimii ani, însă, s-a demonstrat faptul că îndepărtarea completă pe cale chirurgicală a formațiunii tumorale primare asociată ulterior cu chimioterapia intraperitoneală hipertermică poate reprezenta o speranță pentru pacient și o reală șansă spre supraviețuire și prelungire a vieții.
Având în vedere faptul că procedura HIPEC presupune administrarea medicamentelor chimioterapice la temperaturi ridicate, direct în cavitatea abdominală, efectul acestei proceduri este îndreptat asupra proceselor maligne localizate la nivelul abdomenului și al pelvisului; cu alte cuvinte, procedura nu poate fi utilizată în tratamentul metastazelor craniene, pulmonare, osoase, mamare, etc. De asemenea, o altă limitare a procedurii o constituie metastazele hepatice, a căror existență într-un număr crescut contraindică procedura.
Un aspect foarte important de care toți pacienții trebuie să țină cont este faptul că procedura HIPEC nu este suficientă ca unică măsură de tratament; aceasta face parte dintr-o schemă complexă alcătuită din mai mulți pași.
Chirurgia citoreductivă și chimioterapia hipertermică intraperitoneală reprezintă una din cele mai complexe și dificile proceduri chirurgicale abdominale, necesită atenție sporită și experiență vastă din partea cadrelor medicale, se efectuează cu anestezie generală și presupune deschiderea largă a abdomenului pentru efectuarea intervenției citoreductive, închiderea acestuia și ulterior administrarea medicației chimioterapice încălzite la 42-43 grade. De cele mai multe ori intervenția se efectuează în cazul pacienților cu forme avansate de boală, a căror șansă de supraviețuire este mai mică de 6 luni. Operația reușește să crească rata de supraviețuire semnificativ și nu în ultimul rând, ameliorează substanțial calitatea vieții pacientului.
Bibliografie:
https://www.mdanderson.org/treatment-options/hyperthermic-intraperitoneal-chemotherapy.html
https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/hipec-surgery-what-you-need-to-know
https://www.uchicagomedicine.org/cancer/types-treatments/hipec
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp