Ciroza hepatică este o boală gastro-intestinală care se caracterizează prin înlocuirea țesutului hepatic sănătos cu fibroză și noduli regenerativi. Practic întreaga arhitectură hepatică este complet dezorganizată, hepatocitele își pierd structura și funcțiile fiziologice iar funcționalitatea acestora este sever afectată.
Boala este foarte frecvent descoperită în formele avansate, ceea ce complică foarte mult terapia și prognosticul pacientului. Ciroza hepatică reprezintă etapa finală a fibrozării ficatului, în care țesutul hepatic este înlocuit cu țesut fibros, cicatricial, nefuncțional.
La ora actuală ciroza hepatică este încadrată ca fiind o boală gravă, care poate pune viața pacientului în pericol deoarece ficatul este un organ vital, cu multiple roluri în corpul uman. O dată cu modificarea structurii acestuia, funcțiile ficatului nu mai pot fi realizate și întreg organismul va avea de suferit.
Ciroza hepatică prezintă foarte multe cauze de apariție. Cele mai frecvente sunt:
Deoarece ciroza este o afecțiune cu un impact semnificativ asupra vieții pacientului, studiile de specialitate au identificat o serie de factori care cresc riscul de apariție al cirozei hepatice. Aceștia sunt:
De cele mai multe ori boala este descoperită într-o formă avansată, deoarece stadiile incipiente ale afecțiunii sunt asimptomatice. Studiile de specialitate arată faptul că 1 din 3 pacienți care se confruntă cu ciroza hepatică nu prezintă simptome în stadiul de debut al bolii. Când tabloul clinic devine semnificativ, cel mai adesea procesul de fibroză a cuprins o suprafață mare din ficat.
Cel mai frecvent, pacienții cu ciroză hepatică prezintă:
Pentru stabilirea diagnosticului de ciroză hepatică este nevoie de o serie de investigații specifice. Anamneza și examenul clinic sunt etape foarte importante. Cu ajutorul anamnezei, medicul obține informații referitoare la debutul bolii, stil de viață, consumul de alcool, boli asociate, istoric familial. La examenul clinic medicul poate palpa marginea inferioară a ficatului, poate aprecia consistența acesteia, poate decela icterul, telangiectaziile, mărirea în volum a abdomenului sau xantelasmele.
Pacienții cu ciroză hepatică necesită monitorizare atentă, de lungă durată, deoarece boala are o evoluție cronică, adesea imprevizibilă. Tratamentul cirozei hepatice depinde foarte mult de gradul de fibrozare al ficatului, de vârsta pacientului, de bolile asociate precum și de etiologia bolii.
Ciroza hepatică alcoolică are ca obiectiv terapeutic renunțarea la consumul de alcool. Pacienții pot fi incluși în programe pentru terapia dependenței de alcool deoarece întreg procesul este foarte greu pentru bolnav, iar oprirea consumului de alcool este imperios necesară în astfel de cazuri.
Tratamentul cirozei hepatice de cauză nonalcoolică necesită scădere ponderală, controlul tensiunii arteriale precum și a valorilor glicemice. De asemenea, dieta echilibrată este extrem de importantă.
Ciroza hepatică produsă de infecțiile virale cu virus hepatic B sau C necesită tratament specific antiviral; scopul acestuia este acela de a elimina virusul din organism. Studiile de specialitate au arătat faptul că terapia antivirală de ultimă generație pentru virusul hepatic C are capacitatea de a induce regresia fibrozei hepatice și de a scădea riscul de complicații ulterioare ale cirozei.
Transplantul hepatic poate reprezenta o variantă de tratament în cazul în care pacienții suferă de insuficiență hepatică severă. Transplantul se poate realiza prin înlocuirea ficatului bolnav de ciroză cu un organ de la un donator aflat în moarte cerebrală sau transplantarea unei porțiuni de ficat de la un donator viu.
Medicamentele hepatoprotectoare sunt, de asemenea, utile în cazul pacienților cu ciroză hepatică. Dieta este foarte importantă iar pacienții trebuie să acorde o atenție sporită acestui aspect. Se recomandă alimentele sărace în sodiu, un aport proteic adecvat pentru a preveni atrofia musculară, dietă hipocalorică, evitarea lichidelor dulci sau îndulcite, evitarea grăsimilor și un aport moderat de lichide pentru a nu favoriza apariția ascitei.
Ciroza hepatică este o patologie care poate genera multiple complicații. Cele mai frecvente dintre acestea sunt:
Ciroza hepatică este o afecțiune extrem de gravă care, în timp, poate determina apariția cancerului hepatic. Din fericire, boala poate fi prevenită prin implementarea unor măsuri simple precum:
Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cirrhosis/symptoms-causes/syc-20351487
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15572-cirrhosis-of-the-liver
https://www.nhs.uk/conditions/cirrhosis/
https://www.webmd.com/digestive-disorders/understanding-cirrhosis-basic-information
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp