Hormonoterapia, cunoscută în practica medicală sub denumirea de terapie hormonală, reprezintă o modalitate de tratament administrat în unele forme de cancer, precum cele hormonodependente sau hormonosensibile. Terapia endocrină este utilizată în situațiile în care formațiunea tumorală malignă care s-a dezvoltat în diferite regiuni ale organismului, necesită hormoni pentru creștere, multiplicare și răspândire. Din punct de vedere medical, hormonoterapia se poate administra concomitent cu alte mijloace terapeutice oncologice, precum intervenția chirurgicală, chimioterapia sau radioterapia.
Incidența afecțiunilor maligne este într-o continuă creștere atât la nivel național cât și la nivel internațional iar rata de mortalitate prin cancere înregistrează cote alarmante deoarece, în cele mai multe cazuri, în formele incipiente boala este asimptomatică. Din aceste considerente, marea majoritate a afecțiunilor maligne sunt diagnosticate într-o fază avansată, situație în care resursele terapeutice sunt limitate iar rata de vindecare și supraviețuire este scăzută.
Indicația de tratament endocrin sau terapie hormonală se va stabili în cadrul unei comisii multidisciplinare care abordează pacientul oncologic din toate perspectivele, atât cele medicale cât și cele psiho-emoționale. Medicul oncolog poate considera oportună utilizarea terapiei hormonale în schema terapeutică în funcție de tipul de cancer precum și de caracteristicile histopatologice ale formațiunii tumorale. De cele mai multe ori, hormonoterapia se utilizează:
Terapia hormonală reprezintă o variantă terapeutică care se utilizează în anumite forme de cancer. De cele mai multe ori, doar afecțiunile maligne hormonodependente sau hormonosensibile pot beneficia de terapie hormonală. În oncologie, hormonoterapia se poate administra ca terapie neoadjuvantă (administrată înainte de intervenția chirurgicală sau de radioterapie, cu scopul de a reduce dimensiunile formațiunii tumorale) sau ca terapie adjuvantă (administrată după intervenția chirurgicală, pentru a diminua riscul de recurență al bolii).
Cele mai frecvente forme de cancer care pot beneficia de hormonoterapie sunt reprezentate de:
Când vine vorba despre cancerul de sân, din punct de vedere histopatologic, 8 din 10 formațiuni tumorale cresc și se dezvoltă dependent de hormonii estrogeni sau progesteron. Din aceste considerente, hormonoterapia este extrem de utilă în astfel de cazuri deoarece blocarea hormonilor și scăderea nivelul acestora din organism, poate împiedica dezvoltarea formațiunii tumorale și poate reduce riscul de recidivă al bolii.
În cazul cancerului de prostată, creșterea și dezvoltarea formațiunii tumorale depinde de nivelul de testosteron din organism, astfel terapia hormonală are ca scop reducerea nivelului de hormoni androgeni din corp precum și împiedicarea legării acestora de celulele maligne.
Există mai multe tipuri de hormonoterapie; în cazul cancerului mamar se pot administra inhibitori de aromatază sau modulatori selectivi ai răspunsului de estrogen. În cazul cancerului de prostată, pacienții pot administra agoniști ai hormonului de eliberare al hormonului luteinizant.
Oncologia este un domeniu aflat într-un proces continu de dezvoltare și inovație deoarece studiile medicale aduc în lumină în permanență terapii noi, menite să ofere speranță pacienților aflați în suferință. Hormonoterapia este utilizată pentru a trata diferite forme de cancer deoarece hormonii sunt implicați în multiple funcții ale organismului, având rol de mesageri chimici. La nivelul corpului uman, hormonii interferă cu procesele de creștere, dezvoltare, procesele metabolice și funcția reproductivă.
Având în vedere faptul că, în anumite forme de cancer, hormonii sunt cei care determină dezvoltarea și creșterea formațiunilor tumorale, hormonoterapia poate fi utilizată cu succes pentru:
Hormonoterapia poate fi administrată:
Tipul, doza, frecvența și durata hormonoterapiei se stabilesc în cadrul comisiei multidisciplinare, în funcție de tipul histopatologic al cancerului, stadiul bolii, comorbiditățile pacientului, extensia procesului tumoral malign la distanță de formațiunea tumorală primară.
Cele mai frecvente reacții adverse cu care se confruntă pacienții care urmează tratament oncologic hormonal, sunt reprezentate de:
Hormonoterapia poate fi utilizată cu succes în schema de tratament a unei afecțiuni oncologice hormonosensibile sau hormonodependente precum cancerul mamar, cancerul de prostată, cancerul ovarian, cancerul de col uterin, cancerul de endometru sau cancerul glandelor suprarenale. Terapia hormonală blochează creșterea și dezvoltarea formațiunii tumorale și împiedică astfel extensia procesului tumoral malign precum și recidiva bolii. Terapia hormonală de poate administra ca terapie adjuvantă sau neoadjuvantă, în combinație cu alte modalități de tratament oncologic precum radioterapia, chimioterapia sau intervenția chirurgicală. Indicația de hormonoterapie se stabilește de medicul curant, deoarece nu toate formele de cancer prezintă un răspuns favorabil la administrarea terapiei hormonale.
Bibliografie:
https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/types/hormone-therapy
https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/treatment/hormone-therapy/for-cancer
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/17108-hormone-therapy-to-treat-cancer
https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/treatment/hormone-therapy
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp